Bulut Çözümlerİ

Smarttek Bilişim

BULUT ÇÖZÜMLERİ


Basitçe açıklamak gerekirse, bulut bilgi işlem sunucu, depolama, veritabanı, ağ, yazılım, analiz ve benzeri bilgi işlem hizmetlerinin İnternet (“bulut”) üzerinden sağlanması anlamına gelir. Bu bilgi işlem hizmetlerini sunan şirketlere bulut sağlayıcısı denir ve bu şirketler bilgi işlem hizmetlerini genellikle, evinizdeki su veya elektrik kullanımınız için alınan ücretlere benzer şekilde kullanımı temel alan bir ücret karşılığında sunar.

Bulut bilgi işlemin nasıl çalıştığı ve ne işe yaradığı konusunda hala kafanız karışık mı? Bu başlangıç kılavuzu, bulut bilgi işlemde kullanılan dilin temel kavramlarını öğretmek ve kısa zamanda uyum sağlamanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Bulut sağlayıcısı seçme

Temel bulut bilgi işlem terimleri sözlüğüne gözatın

Bulut bilgi işlemin kullanım alanları Şu anda farkında olmasanız da büyük olasılıkla bulut bilgi işlem kullanıyorsunuz. E-posta göndermek, belge düzenlemek, film veya TV izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak, resimleri veya diğer dosyaları depolamak için çevrimiçi bir hizmet kullanıyorsanız, tüm bunların altyapısı büyük olasılıkla bulut bilgi işlem tarafından sağlanıyordur. Bulut bilgi işlem hizmetleri yaklaşık on yıllık bir geçmişe sahip olmakla birlikte, küçük ölçekli işletmelerden küresel kuruluşlara, devlet kurumlarına ve sivil toplum örgütlerine kadar çok sayıda kuruluş, farklı amaçlarla bu teknolojiyi zaten benimsemiş durumda. Bulut sayesinde yapabileceklerinizden birkaçını aşağıda bulabilirsiniz:

Yeni uygulamalar ve hizmetler oluşturma Verileri depolama, yedekleme ve kurtarma Web sitelerini ve blogları barındırma Ses ve video akışı sağlama İsteğe bağlı yazılım dağıtma Desen oluşturmak ve tahminlerde bulunmak için verileri analiz etme Bulut bilgi işlemin en iyi avantajları Bulut bilgi işlem, işletmelerin BT kaynaklarına bakış açısını önemli ölçüde değiştiriyor. Bulut bilgi işlemi nasıl açıklayabiliriz? Bulut bilgi işlemi bu kadar popüler yapan nedir? Kuruluşların bulut bilgi işlem hizmetlerine ilgi göstermesini sağlayan 6 temel neden aşağıda açıklanmaktadır:

1. Maliyet



Bulut bilgi işlem; donanım ve yazılım satın alma, şirket içi veri merkezleri kurma ve çalıştırma gibi yatırım giderlerini (sunucu rafları, güç ve soğutma için devamlı elektrik, altyapının yönetilmesi için çalıştırılan BT uzmanları) ortadan kaldırır. Bu da masraflar açısından oldukça önemli bir avantajdır.

2. Hız



Birçok bulut bilgi işlem hizmetinin self servis ve isteğe bağlı olarak sunulmasıyla çok büyük çaptaki bilgi işlem kaynakları bile yalnızca birkaç tıklamayla dakikalar içinde sağlanabilir, bu sayede işletmeler daha fazla esneklik kazanır ve kapasite planlama baskısından kurtulur.

3. Küresel ölçek



Bulut bilgi işlem hizmetleri, esnek şekilde ölçeklendirme olanağı da sunar. Bulut dilinden konuşmak gerekirse bu özellik, doğru miktarda BT kaynağının (örneğin, daha fazla veya daha çok bilgi işlem gücü, depolama, bant genişliği) ihtiyaç duyulan anda ve istenen coğrafi konumda sunulması anlamına gelir.

4. Verimlilik



Şirket içi veri merkezleri genellikle çok sayıda “raflama ve yığınlama” işlemi gerektirir. Bunlar donanım ayarlama, yazılımlara düzeltme eki uygulama ve zaman alan diğer BT yönetim görevlerinden oluşan işlemlerdir. Bulut bilgi işlem, bu görevlerin çoğuna yönelik ihtiyacı ortadan kaldırarak BT ekiplerinin zamanı daha önemli iş hedefleri için kullanmasını sağlar.

5. Performans



En büyük bulut bilgi işlem hizmetleri, dünya çapındaki güvenli veri merkezleri ağında çalışır. Bu veri merkezleri düzenli olarak, hızlı ve verimli bilgi işlem donanımlarının en son sürümüne yükseltilir. Bu, tek bir kurumsal veri merkezi için, uygulamalarda daha düşük ağ gecikme süresi ve çok daha ekonomik ölçeklendirme gibi birçok avantaj sunar.

6. Güvenilirlik



Bulut bilgi işlem, verileri bulut sağlayıcısının ağındaki birden fazla yedekli konumda yansıtabilme olanağı sayesinde veri yedeklemeyi, olağanüstü durum kurtarmayı ve iş sürekliliğini kolaylaştırır ve daha ekonomik hale getirir.

Bulut hizmeti türleri: IaaS, PaaS, SaaS Birçok bulut bilgi işlem hizmeti, şu üç kategoriden birine girer: Hizmet olarak altyapı (IaaS), hizmet olarak platform (PaaS) ve hizmet olarak yazılım (SaaS). Bunlar bazen bulut bilgi işlem yığını olarak da adlandırılır. Bunun nedeni, birbirlerinin üzerine eklenerek oluşturulmalıdır. Bunların ne olduğunu ve birbirlerinden hangi konularda ayrıldığını bilmek, iş hedeflerinizi gerçekleştirmenizi kolaylaştırır.

Hizmet olarak altyapı (IaaS)



Bulut bilgi işlem hizmetlerinin en temel kategorisidir. IaaS, bir bulut sağlayıcısından kullandıkça öde esasına dayalı olarak BT altyapısı (sunucular ve sanal makineler (VM), depolama, ağ, işletim sistemleri) kiralamanıza olanak tanır. Daha fazla bilgi için bkz. IaaS nedir?

Hizmet olarak platform (PaaS)



Hizmet olarak platform (PaaS), yazılım uygulamaları geliştirmek, test etmek, teslim etmek ve yönetmek üzere isteğe bağlı bir ortam sağlayan bulut bilgi işlem hizmetleri olarak tanımlanır. PaaS, geliştiricilerin web veya mobil uygulamaları, geliştirme için gereken sunucu, depolama, ağ ve veritabanlarının temel altyapısını kurma ve yönetme endişesi taşımadan hızla oluşturmasını kolaylaştırmak üzere tasarlanmıştır. Daha fazla bilgi için bkz. PaaS nedir?

Hizmet olarak yazılım (SaaS)



Hizmet olarak yazılım (SaaS), yazılım uygulamalarını İnternet üzerinden isteğe bağlı olarak ve genellikle bir abonelik aracılığıyla dağıtma yöntemidir. SaaS sayesinde bulut sağlayıcıları, yazılım uygulamalarını ve temel altyapıyı barındırıp yönetmenin yanı sıra yazılım yükseltmeleri ve güvenlik düzeltme eki uygulama gibi bakım işlerini de üstlenir. Kullanıcılar uygulamalara genelde telefon, tablet veya bilgisayarlarında bulunan bir web tarayıcısı ile İnternet üzerinden bağlanır. Daha fazla bilgi için bkz. SaaS nedir? Bulut dağıtım türleri: Genel, özel, karma Tüm bulut ortamları aynı değildir. Bulut bilgi işlem kaynakları üç farklı şekilde dağıtılabilir: Genel bulut, özel bulut ve karma bulut.

Genel bulut



Genel bulut ortamları, üçüncü taraf bulut hizmeti sağlayıcılarına aittir ve bu taraflarca işletilir. Bu hizmet sağlayıcıları, sunucu ve depolama gibi bilgi işlem kaynaklarını İnternet üzerinden sunar. Microsoft Azure, genel buluta bir örnektir. Genel bulutta tüm donanım, yazılım ve diğer destekleyici altyapı bulut sağlayıcısına aittir ve bu sağlayıcı tarafından yönetilir. Bu hizmetlere erişmek ve hesabınızı yönetmek için bir web tarayıcısı kullanmanız gerekir.

Özel bulut



Özel bulut, bulut bilgi işlem kaynaklarının özel olarak tek bir işletme veya kuruluş tarafından kullanılması anlamına gelir. Özel bulut, şirketin kendi veri merkezinde fiziksel olarak bulunabilir. Bazı şirketler, kendi özel bulutlarını barındırması için üçüncü taraf bir hizmet sağlayıcısı ile çalışabilir. Özel bulutta hizmetler ve altyapı özel bir ağ üzerinden sağlanır.

Karma bulut



Karma bulut ortamları, genel ve özel bulutu, ikisi arasında veri ve uygulama paylaşımına olanak tanıyan bir teknoloji aracılığıyla birbirine bağlayarak birleştirir. Özel ve genel bulut ortamları arasında veri ve uygulama taşınmasına izin veren karma bulut, kuruluşlara daha fazla esneklik ve daha fazla dağıtım seçeneği sunar.

Bulut bilgi işlem nasıl çalışır? Bulut bilgi işlem hizmetlerinin çalışma biçimi, sağlayıcıya bağlı olarak ufak değişiklikler gösterir. Ancak birçok sağlayıcı, kolay kullanılabilen tarayıcı tabanlı bir pano sağlayarak BT uzmanlarının ve geliştiricilerinin kaynakları düzene sokmasını ve hesaplarını yönetmesini kolaylaştırır. Bazı bulut bilgi işlem hizmetleri aynı zamanda REST API’ler ve komut satırı arabirimi (CLI) ile birlikte çalışacak şekilde tasarlanmıştır, bu da geliştiricilere birden çok seçenek sunar. Microsoft ve bulut bilgi işlem Microsoft, her büyüklükte işletmeye yönelik bulut bilgi işlem hizmetleri alanında dünyanın önde gelen sağlayıcılarından biridir. Bulut platformumuz Microsoft Azure hakkında daha fazla bilgi edinmek ve diğer bulut sağlayıcıları ile karşılaştırma yapmak için Azure nedir? ve Azure ve. AWS konularına bakın.

Vizyonumuz

Bilişim Teknolojileri alanında tercih edilirliği artırarak Türkiye pazarında özellikle yazılım sektöründe marka imajını güçlendirmek, sektördeki bilgi kirliliğinden arındırılmış şeffaf hizmetler sunarak, yarına hep bir adım önde, hep daha büyümüş ve gelişmiş olarak başlamayı hedefliyoruz.

Misyonumuz

Dostluk, saygı, dürüstlük, hakkaniyet gibi insana özgü güzel hasletleri tüm çalışanlarımızla birlikte prensip edinerek, İleri Bilgi Teknolojileri hizmeti sunduğumuz işletmelerde memnuniyet ve devamlılığı sağlamak öncelikli görevimizdir. Bu görevi gerçekleştirebilmek için bilişim sektörünün tüm yeniliklerini yakından takip ederek uygulama kapasitesine sahip olmakla birlikte çalışkan, hızlı, eğitimli ve becerikli bir ekip ile sistemin ve çalışanların sorunlarına ve ihtiyaçlarına alternatif çözümler üreterek; birlikte çalıştığımız ailemize yalnız olmadıklarını, teknoloji alanında tam destek alacaklarını, aksamayan işleri ve gizlilik politikalarımızla güvende olduklarını hissettirmeyi amaçlamaktayız.